Kennisartikel Banner

Digitaal is de nieuwe standaard

Betaalgemak is een essentieel onderdeel van de klantreis. De versnelde digitalisering heeft er onder andere voor gezorgd dat betalingen gemakkelijk digitaal kunnen worden uitgevoerd, op verschillende manieren en op elk gewenst tijdstip.

In 2021 was een sterke stijging (meer dan 14%) te zien van het aantal online transacties. Contactloos en kaartloos betalen, met een smartphone of smartwatch is in 2021 ook verder toegenomen. Eind 2021 werd 87% van alle Nederlandse kaartbetalingen contactloos uitgevoerd.

Negen van de tien rekeninghouders in Nederland gebruiken internetbankieren of mobiel bankieren. Overboekingen worden sinds 2018 vaker via mobiel bankieren uitgevoerd, dan via internetbankieren.

Offline betalingsmethoden nemen in gebruik af. Het gebruik van de acceptgiro is bijvoorbeeld sterk gedaald. In 2020 waren er 40% minder bedrijven die acceptgiro’s naar klanten verzonden dan het jaar ervoor. De acceptgiro zal mede door deze terugloop per 1 juni 2023 officieel niet meer aangeboden of ondersteund worden. Er zijn diverse online alternatieven om efficiënter te betalen, zoals QR-codes, betaalverzoeken of betaallinks.

Online klantreis

Betalingen zijn in veel gevallen een belangrijk onderdeel van de klantreis. Een snel en veilig betaalproces is cruciaal voor een succesvolle bedrijfsvoering Het doel van de klantreis is om nota’s of facturen op tijd te laten betalen. Dit gebeurt door de reis duidelijk, transparant en kort te houden. Bij elke stap wordt de klant begeleidt. Klanten kunnen op verschillende manieren eenvoudig online betalen.

Postex maakt gebruik van QR-codes en betaallinks. Dit hangt af van het voorkeurskanaal van de klant. Wanneer een klant aangeeft het liefst per e-mail benaderd te worden, ontvangt de klant een mail met een betaallink. De klant wordt geleid naar een betaalomgeving (iDEA bijvoorbeeld), hier kan de klant eenvoudig betalen. Het is ook mogelijk om via het Postex-platform een incassomachtiging af te geven. Op deze manier hoeft de klant niet meer om te kijken naar maandelijks terugkerende nota’s.

Wanneer er een document geprint moet worden zal er ook een QR-code worden bijgevoegd waarmee de ontvanger de documenten ook online kan inzien en vervolgens gemakkelijk kan betalen. Wanneer de betaling geslaagd is, is dit zichtbaar in het Postex-platform.

Inzicht en data

De digitalisering van het betaalproces brengt veel inzichten met zich mee. In het Postex-platform is zichtbaar of klanten al betaald hebben, wanneer er betaald is en hoeveel. Daarnaast is afletteren van betalingen direct geautomatiseerd met een forse tijdbesparing als resultaat. Met behulp van analyse tooling zoals Power BI kan een meta-analyse gemaakt worden van betaaltrends onder klanten.

Vervolgacties

De data uit het Postex-platform geven veel inzicht. Ook is het mogelijk om automatisch bepaalde vervolgacties te koppelen aan openstaande betalingen. Een betaalverzoek kan opnieuw aangeboden worden op het voorkeurskanaal van klanten die nog niet betaald hebben, of overruled worden en via een ander kanaal worden aangeboden. Dit kan ook handmatig gedaan worden. Wanneer een klant opbelt omdat hij of zij de mail met de factuur per ongeluk heeft verwijderd, kan deze direct opnieuw verzonden worden via het Postex-platform.

Download de Postex Platform whitepaper

Laat uw gegevens achter en ontvang de Postex whitepaper in uw mailbox.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van het Postex Platform? Ontvang de Postex whitepaper in uw mailbox.

  • Whitepaper downloaden