Kennisartikel Banner

Een digitaal betaalverzoek toevoegen bij een nota of bijvoorbeeld belastingaanslag is de normaalste zaak van de wereld geworden. Zowel in de zakelijke markt als overheidsmarkt is digitalisering een grote slag aan het maken. Klanten zijn gewend aan een digitale klantreis en verwachten steeds meer digitalisering van bedrijven. Het betalingsproces is daar een onderdeel van. Er zijn verschillende aspecten die ervoor kunnen zorgen dat iemand snel betaalt: timing, het kanaal, de communicatie en de betrouwbaarheid. Lees in dit artikel over de best practices.

Timing 

Een betaalverzoek aanmaken is tegenwoordig slechts een paar seconden werk. Net zoals het betalen ervan. Maar, het tijdstip en de dag waarop het verzonden wordt heeft invloed op hoe snel het de betaling voldaan wordt.  

Een betaalverzoek aanmaken gebeurt bij Postex automatisch. Het versturen van de mail en de fysieke documenten kan ingepland worden. De mails kunnen op de minuut ingepland worden in het platform. Wanneer de mails nét na het avondeten in de inbox van klanten komen, wordt er sneller betaald dan wanneer ze midden op de dag binnenkomen, wanneer mensen aan het werk of met andere dingen bezig zijn.

Kanaal 

Ook het kanaal waarop het verzoek wordt afgeleverd, heeft invloed op hoe snel er betaald wordt. Wanneer de nota inclusief betaling digitaal verzonden wordt, wordt er sneller betaald dan wanneer dit op papier met QR-code verzonden wordt. Dit heeft te maken met de flow en efficiency van digitaal. De mail naar de klant bevat een knop met ‘betalen’, hierna wordt er direct de mogelijkheid geboden om te betalen. Wanneer de nota fysiek wordt afgeleverd moeten er net wat meer stappen gezet om de betaling te voltooien. Hierdoor wordt de drempel om te betalen hoger en de kans op uitstel groter. 

Klantenbinding 

Ook een betaling is een contactmoment met uw klanten en elk contactmoment is van belang. Elk contactmoment is van belang. Zorg er daarom voor dat u het de klant zo makkelijk en efficiënt mogelijk maakt en de kans biedt om erop te reageren en te helpen als dat nodig is. Help klanten bijvoorbeeld ook bij het herinneren aan een openstaande betaling. Met Postex is het mogelijk om automatisch een herinnering te sturen na een aantal weken als het bericht nog niet geopend is of als een betaling nog niet voldaan is.  

Betrouwbaarheid 

Een betrouwbaar betaalverzoek maken is erg belangrijk. Zorg ervoor dat de contactinformatie overeenkomt met de gegevens in het verzoek en dat deze niet per betaling verschillen. Doordat de betaling via erkende payment serviceproviders verloopt, wordt de betrouwbaarheid en veiligheid automatisch gegarandeerd.  

Test de klantreis 

Het is belangrijk om de betalingsmethoden uitvoerig te testen, op verschillende devices. Klopt de link? Kloppen de gegevens? Laad de betaalpagina snel genoeg?  Door goed te letten op kleine onderdelen die er nog niet perfect uitzien of niet goed werken, kan er geoptimaliseerd worden waardoor de conversie verhoogd wordt. Test ook de timing van de verzending. Net na het avondeten kan goed werken, maar wellicht is er voor uw organisatie een tijdstip dat voor nog snellere betalingen zorgt. 

Download de Postex Platform whitepaper

Laat uw gegevens achter en ontvang de Postex whitepaper in uw mailbox.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van het Postex Platform? Ontvang de Postex whitepaper in uw mailbox.

  • Whitepaper downloaden